Eficientizarea companiilor de stat, diminuarea cheltuielilor din judeţe şi noi disponibilizări ale bugetarilor pot reduce consistent sumele care ies din bugetul statului.
Suntem în plină criză a datoriilor publice. Gestiunea proastă a cheltuielilor bugetare şi veniturile insuficiente au adus mari nume ale economiei mondiale în pragul falimentului, pentru că nimeni nu mai consideră aceste ţări demne de a fi creditate.
Cine învaţă acum să-şi gestioneze bine resursele, pornind de la exerciţiul bugetar, înlătură riscul de a fi o victimă a acestei crize care se extinde pe zi ce trece. Într-un dialog cu mai mulţi reputaţi economişti, EVZ a schiţat un plan de reducere a deficitului bugetar (pentru care România a fixat cu finanţatorii externi o ţintă de 4,4% din produsul intern brut în acest an) la zero, până în anul 2015.
Asta ar însemna să nu mai fie nevoie să ne împrumutăm pentru a ne plăti cheltuielile curente. În mare, pentru a atinge ţinta fixată, ar trebui să decongestionăm aparatul bugetar, să informatizăm administraţia fiscală, să reformăm companiile de stat şi să creştem gradul de absorbţie a fondurilor europene.
Companii de stat eficiente
Până acum, calculul deficitului bugetar s-a făcut fără a lua în considerare arieratele companiilor de stat care însumează nu mai puţin de 4% din PIB. În viitor, acestea vor trebui trecute de asemenea în bilanţ. În circa doitrei ani, aceste arierate ar trebui reduse la zero, spun specialiştii. Iar politicienii ar trebui să aibă voinţa necesară pentru a închide companiile cu probleme. Primii paşi au fost făcuţi deja.
În prezent, statul are trei axe pe care realizează restructurarea acestora: prevenirea acumulării de noi arierate şi pierderi, reformarea guvernanţei şi îmbunătăţirea sistemului de raportare pentru întreprinderile de stat. În companiile din subordinea Ministerului Economiei vor fi numi