Şoferii de taxi ar vrea un preţ de până la 2, 2 lei pe kilometru, însă le este frică să-l practice. Totuşi, insistă la Primărie pentru un tarif unic. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Mii de taximetrişti inde pendenţi sunt supă raţi pe Primăria Capitalei pentru că nu menţine o concurenţă corectă în Bucureşti şi că nu le asigură practicarea taximetriei la tariful cerut de ei, care ar fi până în 2,2 lei.
Mai mult, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Taximetriştilor Independenţi (SNTI) susţin că Municipalitatea a "avizat nejustificat şi ilegal scăderi ale tarifelor de distanţă", lucru ce încurajează evaziunea fiscală. De metodele prin care taximetriştii te taxează suplimentar nu suflă o vorbă.
Proteste şi procese
Potrivit vicepreşedintelui SNTI, Gabriel Stăvilaru, dacă situaţia nu se va îmbunătăţi, taximetriştii independenţi vor protesta, chiar dacă Municipalitatea nu le-a eliberat vreo au torizaţie în acest sens.
"Pe 7 octombrie am solicitat autorizaţie pentru miting şi nu am primit răspuns până în prezent. Vom iniţia o acţiune în contencios administrativ pentru că nu au emis în termenul legal o decizie prin care să ştim dacă avem voie sau nu să organizăm miting. Cei de la noi, de la juridic, au pregătit o acţiune în instanţă", a explicat vicepreşedintele.
Cum au evoluat tarifele
Din 2005 şi până în prezent, tariful pe un kilometru parcurs cu taxiul a scăzut aproape în fiecare an. Legea spune că auto rităţile locale pot aproba un tarif mai mic pe kilometru numai dacă preţurile scad. Asta-i face pe taximetrişti să se plângă "legal".
Ei spun că un litru de benzină aproape s-a dublat în ultimii cinci ani, piesele auto pentru autoturisme s-au scumpit, la fel şi revizia unei maşini şi asigurarea. Dacă parcurgi un kilometru cu taxiul în Capitală plăteşti, în prezent, 1,39 de lei. Acum doi ani se achita 1,69 de lei, iar în 2008 - tariful er