Corpul uman este o maşinărie incredibilă, care continuă să surprindă datorită extraordinarelor sale capacităţi de adaptare şi supravieţuire, relatează ditadifulmine.com
Corpul uman continuă să surprindă cu capacităţile sale de adaptare şi supravieţuire, de-a dreptul ieşite din comun. În timp ce anumite episoade în care sunt implicați „muritori de rând“ pot fi considerate un fel de miracole, atleţii profesionişti bine antrenaţi pot atinge performanţe care de multe ori par de domeniul imaginaţiei şi care împing fiinţa umană la limitele potenţialului său.
La viteză maximă
Care este viteza maximă atinsă vreodată de om? Recordul actual îi aparţine atletului jamaican Usain Bolt, care a reuşit să termine cursa de 100 de metri în doar 9,58 secunde. Însă acest record poate fi oare îmbunătăţit? În opinia lui Mark Denny de la Stanford University, viteza pe o distanţă de 100 de metri, la fel ca toate celelalte curse de viteză (inclusiv câini şi cai), atinge la un moment dat valoarea maximă, pentru ca mai apoi să sufere doar modificări uşoare. Din câte se pare, punctul de vârf în cursele de 100 de metri feminin a fost atins în 1977, iar limita absolută pentru viteza în cursa de 100 de metri bărbaţi este de 9,48 secunde.
Cât timp putem rămâne concentraţi?
Depinde. La persoanele a căror activitate necesită perioade lungi de concentrare, cum sunt şoferii de camion, piloţii şi operatorii de centrale electrice, limita este de aproximativ 12 ore. În cazul doctorilor, limita poate fi chiar prelungită. Însă, cu cât perioada de concentrare este mai lungă, cu atât creşte nivelul de stres şi scade capacitatea de a face faţă cu brio.
Cât putem rezista în gol?
De-a lungul timpului, specialiştii au avut ocazia să măsoare rezistenţa corpului uman în spaţiu. S-a întâmplat, de exemplu, în 1971, când trei cosmonauţi au mu