La sfârşitul secolului XIX, în zona Aninei se înfiinţa staţiunea turistică Sommerfrische. Construită în satul de nemţi Ştaierdorf, staţiunea a rămas acum o amintire, fiind rasă practic de pe faţa pământului.
Cristian Mosoroceanu este un localnic pasionat de istoria Ştaierului, iar de-a lungul anilor a adunat „tone” de documente, hărţi şi fotografii despre trecutul zonei. Cercetarea istoricului arată că aici a existat o superbă staţiune care astăzi este făcută una cu pământul. Datele existente la ora actuală arată că staţiunea turistică Sommerfrische a fost înfiinţată la sfârşitul secolului XIX, după ce industria din zona Reşiţei s-a dezvoltat puternic, iar muncitori veniţi din toată Europa aveau nevoie de relaxare.
CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE
Staţiunea a cunoscut o dezvoltare rapidă, iar datele adunate de Cristian Mosoroceanu arată că turismul era făcut ca la carte. Potrivit istoricului, zona era promovată prin afişe publicitare, turiştii veniţi până la Anina cu trenul aveau asigurat transportul cu căruţa până în staţiune, se organizau trasee turistice în natură, dar şi la minele din apropiere de unde se puteau cumpăra suveniruri.
CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
Mii de oameni au călcat de-a lungul anilor pragul vilelor din staţiunea turistică, staţiune care a funcţionat până după al doilea război mondial. După război, au venit ruşii s-au cazat în staţiune, iar mai târziu zona a fost transformată în casă de odihnă pentru muncitori şi apoi în preventoriu pentru copiii bolnavi de TBC. Declinul staţiunii a început odată cu începerea lucrărilor la termocentrala de la Crivina, "ctitorită" de Elena Ceauşescu. Aici au fost cazaţi muncitorii de la IMEZBA. După Revoluţie, de termocentrală s-a ales praful, la fel ca şi de vilele din Sommerfrische de unde a început să se fure mai rău ca în codru.