Rata anuală a inflaţiei înregistrată în România în luna septembrie, de 3,5%, a fost apropiată de media UE, de 3,3%, iar preţurile de consum au crescut într-un ritm mai abrupt în opt state membre, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
Portugalia, Finlanda şi Polonia au înregistrat rate similare ale inflaţiei, iar media zonei euro a fost de 3%.
Cele mai reduse rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Irlanda (1,3%), Suedia (1,5%) şi Cehia (2,1%), iar cele mai ridicate în Estonia (5,4%) şi Lituania (4,7%).
Dintre statele vecine, Bulgaria a avut în septembrie o inflaţie de 2,9%, iar Ungaria de 3,7%.
Preţurile de consum din Ro-mânia au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, cel mai redus nivel după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de Banca Naţională a României pentru acest an.
Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.
Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, afirma în urmă cu două săptămâni că România are şansa istorică de a reduce inflaţia la niveluri de sub 3% în următorii ani, scenariu posibil dacă politica monetară a băncii centrale va fi sprijinită "în mod ferm" de politicile fiscale şi salariale.
De asemenea, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat că rata inflaţiei va reintra în intervalul ţintit până la sfârşitul acestui an şi se va păstra şi anul viitor în apropierea ţintei.
BNR nu a mai atins ţinta de inflaţie din 2006, când rata anuală s-a situat la 4,87%.
F.A. Rata anuală a inflaţiei înregistrată în România în luna septembrie, de 3,5%, a fost apropiată de media UE, de 3,3%, iar preţurile de consum au crescut într-un ritm mai abrupt în opt state membre, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
Portugalia, Finl