Intrebam la inceputul acestei saptamani cine se teme de proiectul viitorului partid Noua Republica si am citit cu atentie comentariile de pe forum (desigur cu exceptia celor injurioase si vulgare, care cred ca nu mertia nicio atentie). Mi-a atras atentia raspunsul postat de Bogdan Damian.
"1. Categoria celor care isi recunosc frustrarile, ideile, principiile, temerile si sperantele printre cele ale Noii Republici. Acestia se tem sa-si investeasca, din nou sperantele, pentru ca apoi sa se vada din nou dezamagiti. Sunt cei ce dupa atata amar de vreme au invatat ca orice speranta legata de viata noastra politica in final se naruire.
2. Categoria celor ce TREBUIE sa le fie teama de Noua Republica pentru ca aceasta le ameninta interesele marunte de fripturisti. Sunt cei care inteleg ca NR le va bloca accesul la ciolanul puterii".
Daca despre cea de-a doua categorie am tot vorbit si vorbim zilnic, cred ca prima categorie reprezinta punctul nevralgic si mai degraba ignorat al societatii si al vietii politice romanesti si, in egala masura, posibila cheie a viitoarelor alegeri. Este vorba despre cea mai mare parte a fostului electorat DA, populatie activa, preponderent urbana, implicata in economia privata, cu studii medii si superioare, electorat mai informat, mai atasat de principii si indiferent la pungi.
Acesti oameni combina acum o stare de mare asteptare cu o imensa neincredere. Ei sunt in acest moment cu totul nereprezentati de actualele partide politice, care, de altfel, se si bat in micul lighean al celor sub 50% care inca au optiuni politice bine definite. Intr-un fel au dreptate, caci nimic din ceea ce pot promite si oferi ele nu are cum sa rezoneze cu asteptarile acestui electorat de dreapta demobilizat, care doreste anticoruptie, economie de piata autentica, stat minimal si flexibil, incetarea pomenilor din banii lo