Ministrul de Finanţe britanic, George Osborne, intenţionează să aducă o jumătate de milliard de lire la buget prin taxarea britanicelor care doresc să-şi şlefuiască aspectul fizic.
"Taxa pe mărirea de sâni", cum i se spune deja, va creşte costul operaţiilor estetice - mărire de sâni, lifting facial, liposucţie, corectarea nasului, eliminarea părului şi a tatuajelor cu laser - cu circa 20%. Adică, în medie, cu 1.000 de lire mai mult pentru o asemenea operaţie. Până acum, TVA era perceput doar pentru tratamente mai uşoare precum injecţiile cu Botox şi peelingul chimic. Dar noile reguli stabilite de Fiscul britanic îi obligă pe chirurgii esteticieni care fac operaţii invazive să se înregistreze pentru TVA şi să treacă această diferenţă de cost în contul pacienţilor. Taxa este evitată doar dacă respectiva operaţie e făcută din "motive terapeutice".
În ciuda protestelor medicilor şi ale pacienţilor, oficialii Ministerului de Finanţe îşi apără decizia, explicând că industria estetică creşte enorm de la an la an. În fiecare an, în Marea Britanie se fac operaţii estetice în valoare totală de 2,3 miliarde de lire sterline. Comentatorii sunt de părere că această măsură le va determina pe britanice să îşi facă operaţiile în altă ţară.
O taxă similară pentru chirurgia estetică a fost cât pe ce să fie introdusă în 2009 de administraţia Obama, dar s-a renunţat la ea în urma acuzaţiilor că ar fi discriminatoare la adresa femeilor şi în special a celor provenind din medii defavorizate.