ll Unul dintre cele mai antrenante sporturi de masă, rugby-tag, va avea parte de un centru de excelenţă la Galaţi. Cel mai probabil acest organism va fi coordonat de familia Secuianu.
„Pot spune că rugby-ul în general a avut parte de destul de mult sprijin din partea autorităţilor locale în ultimul timp. Anul acesta este pentru prima dată când Inspectoratul Şcolar a înfiinţat o grupă de rugby-tag la nivelul Clubului Sportiv Şcolar", a declarat Marius Secuianu, profesor de sport în cadrul Colegiului Tehnic „Traian Vuia" Galaţi.
Reguli simple
Această disciplină, relativ nouă la noi în ţară, a prins foarte bine mai ales printre elevii claselor gimnaziale din mediul rural şi reprezintă o rampă de lansare foarte bună pentru tinerii care vor să urmeze o carieră în rugby-ul tradiţional. Pe lângă faptul că cei mici sunt îndemnaţi să facă mişcare, această disciplină are şi un mare avantaj faţă de „fratele mai mare": este aproape imposibilă accidentarea.
„În primul rând părinţii sunt cei mai mulţumiţi. Nu există placaje, în concluzie nu prea sunt căzături. În principiu, în momentul în care copiii se ating, jocul se opreşte", a mai explicat Secuianu. Regulile sînt asemănătoare rugby-ului mare, cu câteva excepţii: balonul oval se joacă doar cu mâna, nu există contact sau placaje, eseul valorează doar un punct.
Sport „olimpic" şcolar
În anul 2010, rugby-tag a intrat în programa multor instituţii de învăţământ din România, ca activitate sportivă alternativă. Sute de şcoli şi de licee din toată ţara au aderat la programul iniţiat de Federaţia Române de Rugby (FRR) şi Asociaţia Galaxiasport. Acum, rugby-tag face parte din Olimpiada naţională a sportului şcolar. La nivel naţional, există în jur de 400 de profesori care predau acest sport şi 5.000 de practicanţi în şcoli şi licee.
Regulile de bază ale jocului rugby-tag
Rugby-tag se joacă pe un