Dieta adecvată şi terapia de substituţie hormonală îmbunătăţesc calitatea vieţii femeilor aflate în această etapă. Menopauza se instalează, în general, în intervalul de vârstă 45-55 de ani şi este anunţată prin simptome precum bufeurile (valuri intense de căldură care durează câteva secunde), transpiraţiile nocturne şi unele tulburări emoţionale.
Aceste manifestări sunt date de faptul că ovarele încetează să producă estrogen, hormon sexual implicat în multe procese din organism. „Pe lângă bufeuri şi transpiraţii nocturne, se constată o atrofiere genitală, uscăciune a mucoaselor vaginale, scăderea tonicităţii pielii. Însă consecinţa cea mai periculoasă constă în creşterea riscului de boală cardiovasculară, devenit la menopauză, egal cu cel al bărbaţilor", explică medicul primar ginecolog Alexandru Ciulcu de la Spitalul „Ioan Cantacuzino" din Capitală.
Potrivit specialistului, se poate spune că o femeie a ajuns la menopauză dacă timp de un an de zile nu are menstruaţie, urmarea faptului că s-a ajuns la încetarea totală a secreţiei de hormoni feminini de către ovare. Din fericire, pentru fiecare simptom neplăcut dat de menopauză există soluţii, susţin specialiştii.
Dieta cu soia, protecţie pentru artere
Fitohormonii din plante, în special cei din soia, compensează lipsa estrogenului şi oferă protecţie cardiovasculară femeilor timp de până la cinci ani după instalarea menopauzei, susţin cercetătorii de la Universitatea California, Facultatea de Medicină „Keck". Studiul cercetătorilor americani arată că riscul de ateroscleroză este cu 16% mai mic la femeile aflate la menopauză care consumă soia în mod frecvent. Dacă au deja diagnosticul de ateroscleroză, în 68% din cazuri, boala progresează mai lent.
Substituţia hormonală previne afecţiuni grave
Bufeurile şi transpiraţiile nocturne pot fi atenuate în proporţie de 90% prin terapiile de