Încercările BNR de reducere a creditelor în euro sunt fireşti atâta timp cât există un risc asociat cu această monedă în actualul context european, potrivit lui Mişu Negriţoiu, CEO-ul ING Bank România. Sursa: Reuters
"Există o preocupare majoră pentru expunerile în valută ale persoanelor fizice. Când ai peste jumate din credite în euro, daca nu intri în zona euro, riscul este mare", a afirmat oficialul băncii.
Potrivit acestuia, piaţa românească este expusă la riscurile asociate cu moneda euro, ponderea creditelor în euro trecând de 60%, faţă de 40% în 2007. Mai mult de atât, la nivel european, din cauza instabilităţii zonei, există presiune pe BNR si alte bănci centrale din Europa să reducă expunerea pe euro pentru reducerea riscurilor.
"Şi noi la ING ne reducem expunerea pe euro, la fel şi alte bănci", a subliniat Negriţoiu.
Potrivit acestuia, accesul la euro e mai restricţionat şi mai scump. În plus, creditele ar putea deveni şi mai scumpe odată cu introducerea taxei pe tranzacţii financiare care va fi impusă la nivelul Europei.
"Este o măsură politică, subiectivă, luată de politicieni car vor să arate că vor şi ei să facă ceva. Există această percepţie populară, o împărţire între băieţii răi din sectorul financiar şi băieţii buni", a subliniat CEO-ul.
Negriţoiu consideră că această taxă nu va face altceva decât să crească costul creditării, tot consumatorii urmând s-o plătească.
Citește și:
Ultimele credite de consum
Ce spun bancherii despre decizia BNR de a restricţiona creditele în valută