Cuptorul şi rotisorul sunt cele mai bune metode de preparare a cărnii. Varianta pane, fierberea sau pregătirea la aburi ar trebui evitate.
Proteinele şi fierul din carne o fac extrem de importantă pentru organism, motiv pentru care nu ar trebui exclusă din alimentaţie nici măcar în curele de slăbire. Uneori însă carnea ne poate face mai mult rău decât bine fiindcă este pregătită greşit.
Specialişti în nutriţie prezintă care sunt cele mai bune modalităţi de a găti carnea pentru a putea beneficia din plin de proprietăţile ei şi pentru a nu ajunge la boli grave.
De ce nu e bună grăsimea care se scurge pe grătar
Este de preferat să gătiţi carnea la grătar, rotisor sau proţap, pentru că astfel sunt eliminate grăsimile excedentare şi toxinele, fără ca ele să reintre în contact cu bucata de carne. În plus, prin aceste modalităţi de preparare denaturarea proteinelor este minimă.
Carnea va fi sănătoasă dacă va fi gătită la plită încinsă sau la grill, nu la un grătar tradiţional, cu cărbuni. Este important ca grăsimea să se scurgă în lateral sau dedesubt, dar nu pe sursa de căldură.
"Grăsimile scurse pe cărbunii încinşi se transformă în hidrocarburi, care se reîntorc în carnea de pe grătar. Sunt toxici şi cresc riscul de apariţie a neoplaziilor digestive", explică Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul "MC²" din Bucureşti.
La polul opus, din punctul de vedere al valorii nutritive, se află carnea prăjită în ulei, unt sau untură. "Acest mod de preparare aduce un aport excesiv de trigliceride pentru organism, ceea ce creşte riscul afecţiunilor cardiovasculare", precizează nutriţionistul.
Ceea ce obţineţi în urma prăjitului vor fi alimente greu digerabile, ce suprasolicită ficatul, vezica biliară şi pancreasul.
Cea mai nocivă este însă carnea pane. "Alăturarea dint