Analistul israelian Michael Herzog spune - pentru EVZ - că schimbul negociat cu Hamas este o concesie dureroasă făcută de statul evreu. Sursa: REUTERS
1 /.
Israelul a plătit "un preţ foarte mare şi dureros" pentru eliberarea lui Gilad Shalit, dar a transmis în acelaşi timp un mesaj ferm tuturor soldaţilor israelieni: statul nu vă abandonează niciodată, a comentat pentru EVZ analistul militar Michael Herzog, general în rezervă al armatei statului evreu.
După 1.940 de zile de captivitate, sergentul Gilad Shalit, răpit în iunie 2006 de militanţi ai grupării palestiniene Hamas, a fost eliberat după mai multe runde de negocieri între statul evreu şi gruparea care controlează Fâşia Gaza, extinse de-a lungul mai multor ani şi mediate de Egipt şi serviciile secrete occidentale.
În schimbul punerii sale în libertate, guvernul de la Ierusalim a acceptat să elibereze treptat din închisorile israeliene peste 1.000 de deţinuţi palestinieni.
Singura opţiune
Decizia a stârnit controverse în Israel, multe voci apreciind că statul evreu a făcut o concesie prea mare.
"Este un preţ prea mare şi dureros plătit de Israel. Dar aşa se întâmplă când aştepţi prea mult, preţul creşte. Dacă s-ar fi acţionat mai devreme, imediat după răpirea sa, poate costurile ar fi fost mai mici", a subliniat analistul.
Riscurile unei astfel de decizii există, dar acestea au fost bine cântărite de strategii israelieni, a mai adăugat el. "Chiar dacă Hamas şi grupările afiliate sunt astfel încurajate să răpească alţi militari pe viitor, acesta este până la urmă un risc bine calculat de factori decizionali israelieni, pentru a obţine eliberarea unui soldat trimis să lupte în linia întâi", a precizat Michael Herzog.
El susţine însă că guvernul israelian nu a avut altă soluţie în acest caz. "Israelul miz