Azi a inceput recensamantul populatiei si al locuintelor in toata tara. Sute de recenzori vor bate la usile timisenilor sa ceara informatii necesare pentru numaratoare.
Cei care se ocupa de recensamant in judetul nostru sunt pregatiti pentru orice problema ar putea sa intervina si spun ca nu vor da amenzi, in cazul in care timisorenii nu vor dori sa raspunda. Aceasta desi legea prevede amenzi de pana la 5.000 de lei pentru cei care nu coopereaza.
”Daca nu raspunde omul, nu chemam pe nimeni, nu dam amenzi. La intrebarile simple trebuie sa raspunda, nu trebuie sa ne zica neaparat cate casatorii are. Cum il cheama trebuie sa ne zica”, ne-a explicat Ioan Cojocari, secretarul Primariei Timisoara, responsabil cu organizarea recensamantului in Timisoara.
Si seful Directiei de Statistica din Timis este de aceeasi parere si crede ca timisenii ar trebui sa raspunda la intrebari din bun simt, nu pentru ca sunt obligati. ”Noi trebuie sa ii lamurim ca este foarte important pentru ei, ca cetateni, din punct de vedere al orasului in care traiesc, al familiei pe care o au, sa stie ca banii vin de la Consiliul Judetean pentru localitatea in care stau, ca daca ei se inregistreaza in Timisoara, vom avea drumuri mai bune, scoli mai curate. Alta sansa mai au abia peste zece ani”, crede Sorin Belea, seful Directiei Regionale de Statistica Timisoara.
Informatii de la vecini
Daca recenzorul nu il gaseste pe respondent acasa, are posibilitatea sa ceara informatii despre el de la vecini, dar nu inainte de a lasa o instiintare pentru o noua vizita.
Chestionarele care vor trebui completate contin informatii importante despre fiecare persoana in parte, despre locul ei de munca, veniturile obtinute sau despre proprietatile sale. Este vorba despre opt chestionare.
n cele din urma, daca recenzorii nu reusesc sa obtina informatii de la vecini, persoanele