Rațiunea din spatele obstacolelor pe care românii și bulgarii le întâmpină pe piața muncii \"pare a fi mai degrabă de natură politică și e eșafodată pe considerente psihologice și culturale\", a declarat, la Bruxelles, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Sulfina Barbu. Poziții similare au susținut și europarlamentarii PDL Traian Ungureanu, Elena Băsescu și Marian Jean Marinescu, în cadrul dezbaterilor organizate de membrii PPE din România și Bulgaria pe tema migrației forței de muncă. Sursa: Razvan Valcaneantu
Statele europene care vor menținerea de restricții pe piața muncii ar trebui "să reflecteze foarte serios ce vrem să facem pentru viitor", a declarat Sulfina Barbu. "Vrem o Uniune Europeană competitivă? Competitivitatea e strâns legată de forța de muncă și de gradul ei de calificare. Fără o abordare unitară, acest obiectiv nu-l vom atinge, așa cum ne-am propus, până în 2020".
Ministrul Muncii a mai precizat că, în Spania, prin complicațiile provocate la angajarea cu forme oficiale a lucrătorilor români, nu se obțin rezultatele scontate, de reducere a ponderii muncii nedeclarate și a subliniat că în Spania comunitatea românească este cea mai mare comunitate care contribuie la sistemul asigurărilor sociale din această țară.
Totodată, Sulfina Barbu a susținut că rațiunile restricțiilor introduse de Spania nu pot fi economice, atât timp cât recent angajatorii din Spania au cerut organizarea unei burse a locurilor de muncă pentru români, căutând 800 de lucrători în agricultură. Ea și-a exprimat speranța că totuși în decembrie, când cele 11 state membre UE care au în prezent restricții pentru români își vor reanaliza deciziile și că unele dintre ele "vor renunța la deciziile bazate pe populism, bazate pe extremism" și vor opta pentru liberul acces al românilor pe piața muncii.
Elena Băsescu: Recunoașterea calificării profesionale, o problemă @