Majorarea de capital derulată anul trecut prin care Rompetrol Rafinare (RRC) a coonvertit obligaţiuni deţinute de statul român în valoare de 516 mil. euro în acţiuni a fost înregistrată şi la Depozitarul Central, potrivit unui raport transmis bursei.
Acţiunile nou emise în contul Ministerului Finanţelor, care reprezintă 44,7% din capitalul Rompetrol Rafinare, pot fi vândute de astăzi pe bursă. Astfel, teoretic, statul poate începe să-şi recupereze banii pe care nu i-a mai primit de la Rompetrol. Statul a creditat compania cu 571 mil. euro în 2003 când a aprobat ca datoriile istorice ale rafinăriei Petromidia faţă de buget să fie transformate în obligaţiuni scadente în septembrie 2010. La scadenţă, grupul kazah KazMunaiGaz, care a preluat în 2007 grupul Rompetrol de la Dinu Patriciu, a răscumpărat obligaţiuni de 55 mil. euro şi le-a convertit pe restul în acţiuni.
Statul are acum 19,715 miliarde de acţiuni la Rompetrol Rafinare pentru care ar obţine 205 mil. euro dacă le-ar vinde la preţul actual de pe bursă, de 0,045 lei. Desigur, e foarte puţin probabil ca statul să înceapă să vândă acţiuni pe bursă. Principalele opţiuni privind valorificarea participaţiei la RRC sunt două: vânzarea pachetului către kazahi sau vânzarea pe bursă, dar prin ofertă publică.
În acest moment, o negociere cu kazahii pare mai probabilă, în condiţiile în care statul nu a reuşit să vândă pe bursă 9,84% din Petrom, cea mai mare companie locală, care este şi o afacere foarte profitabilă. În schimb, Rompetrol Rafinare a avut pierderi în ultimii ani. Kazahii ar fi dispuşi să ofere un preţ mai mare decât cel de pe bursă, în condiţiile în care, prin conversia obligaţiunilor, ei au "vândut" practic acţiunile RRC statului la preţul de 0,11 lei (preţul de conversie).
După înregistrarea majorării de capital, valoarea de piaţă a Rompetrol Rafinare creşte de la 252 mil. euro