Magistraţii de la instanţele şi parchetele din ţară au formulat puncte de vedere referitoare la propunerea preşedintelui CSM, Horaţius Dumbravă, conform căreia magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie sau sancţionaţi disciplinar cu excluderea din magistratură să nu mai beneficieze de pensia de serviciu, potrivit unui comunicat al CSM.
O parte dintre acestea au început să sosească la Comisia 1 a Consiliului Superior al Magistraturii - Independenţa justiţiei şi cooperare interinstituţională, potrivit calendarului anunţat. "Mă bucură reacţia promptă a colegilor din teritoriu. Îi asigur că, în şedinţa de luni, vom analiza cu mare atenţie punctele lor de vedere", a declarat coordonatorul Comisiei 1, judecătorul Alexandru Şerban.
Din documentele primite până la această oră reiese că, în general, magistraţii privesc favorabil propunerea, "ţinând seama de faptul că pensia de serviciu nu se cuvine pe principiul contributivităţii magistratului şi ar trebui să fie un drept special recunoscut de legiuitor magistratului care şi-a îndeplinit corespunzător funcţia deţinută".
Există însă destule puncte de vedere care solicită precizări, aduc în discuţie ipoteza reabilitării de drept sau judecăorească a magistratului condamnat sau care se opun propunerii. Printre argumentele invocate: recuperarea diferenţei dintre pensia de serviciu şi cea din sistemul public, care reprezintă un drept de proprietate, "operează în realitate ca o confiscare specială"; sancţiunea ar fi excesivă şi discriminatorie în raport cu celelalte categorii de funcţionari sau demnitari cărora nu le sunt afectate drepturile de pensie în situaţia săvârşirii de fapte penale în legătură cu serviciu sau fapte de corupţie.
Propunerile din teritoriu vor fi analizate la şedinţa comună a comisiilor 1 şi 2, care va avea loc luni, 24 octombrie. Conform calendarului stabilit săptămâna trecută, c