Deși se spune că fumul inhalat nu ajunge în plămâni, trabucul dă dependență la fel ca țigara și unul singur conține nicotină cât un întreg pachet de țigări. Sursa: REMUS SUCIU
În cazul trabucului, nicotina, cea care dă dependența, este absorbită în organism la nivelul cantității bucale, favorizând apariția cancerului bucal (al buzelor, al alimbii, al gingiilor și al gâtului), precum și a cancerului de laringe, de esofag și pulmonar.
„Trabucul este cel puțin la fel de dăunător ca țigara, dacă nu mai dăunător: conține aceleași substanțe nocive din frunza de tutun, creează dependență cronică, iar, pentru că fumul nu este tras în plămâni, induce senzația că nu este dăunător. Mult timp a fost asociat cu ideea de prestanță, maturitate, aristocrație”, atrage atenția dr.Magdalena Ciobanu, pneumolog la Institutul „Marius Nasta”, din București.
Mai cancerigen decât țigara
În timpul fermentării trabucului, se produc foarte multe substanțe cancerigene, numite nitrosamine, mai multe decât în țigară.
Din cauza arderii lente, fumătorul va inhala mai mult fum, deci mai multe toxine. Toxicitatea se datorează în primul rând substanțelor obținute prin arderea foii de tutun.
Și tinerii îl preferă
Numărul adolescenților care fumează trabuc a crescut semnificativ în ultimii ani. Băieții, în special, preferă trabucul în detrimentul țigării.
În România, aproape un sfert din adolescenți cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani fumează zilnic, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.