iPhone 4S de la Apple foloseşte pentru aplicaţia Siri în SUA vocea unei femei, iar în Marea Britanie vocea unui bărbat. Discriminare sau ce? Apple a refuzat să comenteze motivul pentru care sunt folosite voci diferite în aceste ţări, însă teoriile nu încetează să apară. Sursa: Reuters
"Apple a decis că britanici au mai multă încredere în vocea autoritară a unui bărbat, în timp ce americanii, în mod tradiţional, sunt mult mai receptivi la o voce de femeie", susţine Stephen Ebbett de la Protectyourbubble.com, citat de Guardian.
Săptămâna trecută, un editor de la revista Atlantic, Rebecca Rosen, a studiat politica de gen a roboţilor. Ea a concluzionat că, atunci când tehnologia utilizează o voce pentru a ne ghida prin mesaje pe telefon sau în transportul public aceasta tinde să fie de sex feminin. Pentru alte lucruri mai active şi mai cerebrale este folosită vocea unui bărbat.
Clifford Nass, profesor la Universitatea Stanford, o autoritate cu privire la interfaţa om-tehnologie, a declarat în Toronto Star că oamenii reacţionează în faţa unui robot la fel cum o fac în faţa unui om. Astfel că vocile mai profunde sunt considerate "mai inteligente şi mai credibile".
Wagstaff Jeremy, care conduce firma de consultanţă Loose Wire Organisation, susţine că: "Americanii vorbesc tare şi clar şi sunt, de obicei, în grabă, deci are sens pentru ei să aibă o voce de femeie calmă care să îi coordoneze. Britanicii vorbesc mai mult în şoaptă şi ascultă de vocile autoritare, astfel încât au nevoie de cineva cu autoritate, de unde şi vocea masculină a lui Siri în Marea Britanie".