Industria din Capitală, una din mândria conducătorilor comunişti nu a rezistat schimbărilor din ultimii 20 de ani, iar de la glorie a ajuns direct la fiare vechi
Au trecut mai bine de 20 de ani de când, dimineaţa, la ora 7.00 sunau sirenele. Muncitorii intrau în primul schimb. Furnalele fumegau, mijloacele de transport cărau cocoşate mii de oameni, la gurile de metrou era un adevărat furnicar, iar industria lui Ceauşescu duduia din toate încheieturile.
După 1990 optica s- a schimbat. Privatizările eşuate, dezinteresul şi tunurile imobiliare au dus la dispariţia marilor uzine româneşti. În Bucureşti, marile platforme industriale au fost înlocuite de centre comerciale, ori au rămas pur şi simplu în paragină.
Republica, de la ţeavă de sondă, la fier vechi
„Academia de ţevi Republica". Aşa îşi prezentau muncitorii fabricii bucureştene locul de muncă. După o privatizare eşuată şi după mai multe lupte sindicale, din uzina Republica a rămas doar numele. A produs de la ţevi de sondă până la ace de seringă. S-a aflat mereu la panoul de onoare al muncii socialiste.
După 1990, fabrica a funcţionat din inerţie. Avea totuşi contracte comerciale în 25 de ţări. Treptat, comenzile au scăzut, tehnologia s-a învechit, iar Republica a intrat în picaj.
În 2003, statul a scos fabrica la privatizare. A fost cumpărată de un concern rusesc format din MOODY - ROM TRADING SRL Romania, MOODY International Trading Inc. SUA, OOO Temerso - Rusia şi ZAO Compania Temerso - Rusia. Privatizarea a eşuat, iar Republica a fost preluată din nou de stat, în 2004. Acum, fabrica este în faliment, încă din 2005, şi este vândută pe bucăţi.
Uzina cu un muncitor
În 1989 la Republica lucrau peste 10.000 de oameni. În 2003, la privatizare în halele uzinei mai erau 1.265 de muncitori. Acum, uzina Republica mai are un angajat. Constantin Dobre (51 de ani), fostul lider