Nu mai puţin de 80 de cazuri de rubeolă au fost diagnosticate din septembrie şi până acum în rândul liceenilor şi tinerilor din Zalău. Potrivit celor de la Direcţia de Sănătate Publică Sălaj, care monitorizează situaţia, este vorba despre elevi şi studenţi care nu au intrat în Programul Naţional de Imunizări, adresat, iniţial, doar fetelor din clasa a VIII-a.
Primele cazuri au apărut în septembrie
"Primul cluster (trei cazuri de rubeolo într-o colectivitate - n.a.) s-a înregistrat în luna septembrie, îmbolnăvirile fiind uşoare şi medii", spune Mihai Cheşeli, purtătorul de cuvânt al DSP, fără a preciza şi care este liceul unde au apărut primele cazuri. Liceenii care s-au îmbolnăvit au fost izolaţi la domiciliu cu recomandarea de a menţine o igienă corepunzătoare a tegumentelor şi mucoaselor, iar în perioada eruptivă să opteze pentru o alimentaţie uşoară - precizează purtătorul de cuvânt.
Manifestările "pojărelului"
Rubeola este una dintre aşa-numitele "boli ale copilăriei", cunoscută popular ca şi pojărel sau pojarul german. Este o boală eruptivă produsă de virusul rubeolic. Se manifestă prin erupţie pe piele, inflamarea ganglionilor din zona gâtului, discretă faringită şi secreţii nazale. La unele cazuri, inflamarea ganglionilor poate să rămână singura manifestare a bolii (rubeola fără erupţie), semn care poate persista de la câteva săptămâni până la câteva luni.
Rubeola la gravide, în special în primul trimestru, poate cauza malformaţii cardiace, auditive şi oculare ale embrionului.
Potrivit datelor DSP, în ultimii zece ani în Sălaj au fost doar cazuri sporadice de îmbolnăvire. Chiar dacă numărul cazurilor este, în acest moment, destul de mare, reprezentanţii DSP susţin că încă nu putem vorbi despre o epidemie, nici măcar despre focare.