Ştiaţi că, dacă economisiţi banii la bancă fără să studiaţi atent ofertele, riscaţi să pierdeţi de fapt o parte din suma depusă, în loc s-o înmulţiţi? EVZ vă consiliază cum să evitaţi capcana comisioanelor. Sursa: SHUTTERSTOCK
De regulă, sumele mici nu aduc câştiguri atractive pentru deponenţi, din cauza comisioanelor percepute de bănci. În schimb, cu cât depozitele sunt de o valoare mai mare, ponderea comisioanelor în total scade, iar economiile sunt mai profitabile.
Concret, dacă în cazul unui depozit in lei cu o valoare relativ redusă, cu o dobândă de 7% pe an, câştigul efectiv este de doar 2%, în cele 12 luni, la o sumă mai mare profitul net poate fi de peste 5%. Cum este posibil? Structura şi nivelul comisioanelor bancare dictează câştigul final.
Pierdere sau doar 1-2% câştig
Principalele comisioane pe care banca le percepe la economiile la termen sunt cel de administrare, de câţiva lei lunar, şi cel de retragere numerar. La 1.000 de lei depuşi, un client va achita circa 2-3 lei lunar pentru administrare, deci 24 – 36 de lei anual.
Totodată, la retragerea banilor va achita 0,4 – 0,5% din sumă sub formă de comision de retragere numerar, adică circa 4 lei (de multe ori, însă, valoarea minimă este plafonată la un nivel mai înalt, de 5-6 lei). Dobânda de 7% pe care o va primi clientul pentru un an este 70 de lei, din care se mai scade impozitul de 16%, şi mai rămân 59 de lei. Câştigul net realizat de client pe parcursul unui an va fi dobânda impozitată, din care se scad comisioanele, şi rezultă circa 20 de lei. Raportat la suma economisită, câştigul este de doar 2%. Pentru sume mai mici câştigul scade şi chiar se poate transforma în pierdere.
În schimb, la o sumă de 10.000 de lei, depusă la aceeaşi bancă, veţi avea un câştig anual de 700 de lei, din care se scad cei 40 de lei (comision de retrage