Produsele agro-alimentare româneşti sunt tot mai cerute la export, suma de 1,42 miliarde euro obţinută în primele şase luni ale acestui an fiind cu aproape 50% mai mare decât cea obţinută în aceeaşi perioadă din 2010. Printre produsele la care s-au înregistrat creşteri spectaculoase se numără carnea de porc, mere, pere, dar şi, în mod surprinzător, bananele.
În afara producătorilor agricoli, şi crescătorii de animale din România au multe milioane de motive de bucurie în acest an.
Numai din exporturile a peste 1.600 tone carne de bovine proaspătă, refrigerată sau congelată, s-au obţinut 5,6 milioane de euro pe primele şase luni ale acestui an, de aproape patru ori mai mult faţă de cele 1,2 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă din 2010, potrivit datelor primite de la Ministerul Agriculturii.
Nici crescătorii de porci nu stau mai rău, cele 4.700 de tone de carne de porc proaspătă fiind date la export contra sumei de 8 milioane de euro, de aproape patru ori mai mult faţă de cele 2,25 milioane de euro obţinute în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Principalul motiv îl reprezintă munca depusă de fermieri şi de către oficialii ministerului pentru a intra pe pieţe externe precum Ungaria, Austria sau Rusia. Pe primele şase luni ale anului, exporturile au crescut cu peste 50%, depăşind 150 milioane de euro numai la bovine, păsări şi oi.
Banane mai multe la export
Aşa cum era de aşteptat, exporturile de cereale şi fructe au fost, în marea lor majoritate, mai mari decât cele de anul trecut. Astfel, la mere, pere şi gutui, de exemplu, suma obţinută pe cele 3.500 de tone a fost de 2,12 milioane euro, de peste şapte ori mai mult decât în primul semestru din 2010.
Porumbul, în ciuda unui export impresionant în semestrul 1 din 2010, de 140 milioane euro, a avut rezultate mult mai bune acum: 222 milioane eu