Ce contine painea si cum alegem un produs de calitate. Un roman mananca, anual, in medie 97 de kilograme de paine, tara noastra fiind fruntasa in topul consumului de paine din Uniunea Europeana. Dincolo de cantitate, specialistii atrag atentia si asupra calitatii "painii noastre cea de toate zilele". "Cand spunem paine, vorbim de fapt despre zeci de mii de sortimente - fara sa exagerez - de alimente diferite. Si atunci cum putem sti care paine este buna?", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului National de Cercetare Alimentara. "Trebuie sa citim eticheta, sa vedem ingredientele", atrage atentia profesorul Mencinicopschi. Principalele cerealele macinate care sunt folosite frecvent la producerea fainii pentru paine sunt graul si orzul, dar acestora li se adauga si cativa compusi chimici, de tipul aditivilor alimentari, pe care ar fi bine sa-i evitam. Acidul sorbic, sau E200, este unul dintre acestia. Odata ingerat, el distruge vitamina B12 si poate cauza iritatii pe piele. Totodata, mai exista digliceridele, emulgatorii (E481, E272b si E472b), care sunt grasimi adaugate pentru mentinerea prospetimii painii. Ele pot, insa, dauna sanatatii, scrie Adevarul.
Masuri de precautie pentru cei care fac sport in frig. Purtati haine impermeabile care permit pielii sa respire, evitati sosetele din bumbac si nu faceti eforturi mari la temperaturi mai mici de -5 grade C. Cei care isi continua obiceiul de a alerga si la temperaturi scazute ar trebui sa stie in primul rand sa se imbrace cu hainele potrivite. Acestea trebuie sa permita pielii sa respire, dar sa impiedice totodata patrunderea de aer rece sau a umezelii. In zilele friguroase, organismul pierde 40% din caldura, avertizeaza specialistii. Cele mai recomandate sunt materialele impermeabile, chiar daca sunt mai scumpe. "Hainele nu trebuie sa fie foarte groase, ca sa nu transpirati excesiv