Fostul lider de la Tripoli a cunoscut, în ultimile zile din viaţa sa, privaţiunile libianului de rând, hrănindu-se cu puţina mâncare pe care gărzile sale de corp reuşeau să o găsească în casele abandonate din Sirt, oraşul natal al colonelului, şi manifestându-şi iritarea faţă de sărăcia din jurul lui, a dezvăluit unul din apropiaţii săi capturat de forţele rebele, citat de New York Times. Sursa: REUTERS
Mansour Dhao Ibrahim, fostul comandant al Gărzilor Populare, temutele trupe de elită ale armatei libiene care dispuneau de o reţea de informatori foarte bine pusă la punct, a stat alături de Muammar Gaddafi până în ultimele clipe viaţă ale ale acestuia. După capturarea sa, Ibrahim a povestit rebelilor că, în ultimele zile, pe măsură ce forţele fidele fostului regim pierdeau controlul oraşului Sirt, ultima redută a acestora, Gaddafi era mutat în fiecare zi şi se hrănea cu orez şi paste, singurele alimente pe care gărzile sale le mai găseau în locuinţele abandonate.
"Ne întreba obsesiv: de ce nu avem curent electric? De ce nu curge nici apă?", a dezvăluit Ibrahim. Acesta a mai declarat că atât el, cât şi ceilalţi comandanţi rămaşi fideli, l-au sfătuit până în ultimul moment să fugă din ţară şi să renunţe la putere. Gaddafi şi fiul său Muatassim, care a fost ucis în aceeaşi zi cu tatăl său, nici nu voiau să audă de aşa ceva. "Aceasta este ţara mea. Eu am predat puterea în 1977", le răspundea de fiecare dată Gaddafi, referire la anul în care a proclamat Libia drept ţară a poporului (Jamahiria).
Gaddafi nu a pus deloc mâna pe armă în timp ce puţinii militari fideli luptau pentru fiecare stradă din Sirt. Fostul dictator prefera în schimb să citească din Coran sau să vorbească la telefonul cu conexiune prin satelit, a mai povestit Ibrahim, unul din verii fostului dictator.
Colonelul a părăsit Tripoli pe 21 august, cu o zi înainte s