\"Gesturile şi expresiile care ridiculizează ţară noastră sunt inoportune\", a declarat astăzi ministrul italian de Externe, Franco Frattini, întrebat despre atitudinea pe care preşedintele francez Nicolas Sarkozy a avut-o faţă de Italia, ieri, la Bruxelles, un gest pe larg comentat astăzi de presa din Peninsulă, relatează AFP.
Preşedintele Sarkozy "aspiră evident la o componentă franceză în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) şi probabil că ar fi dorit ca Lorenzo Bini-Smaghi să fie retras", a declarat ministrul italian. Parisul a susţinut candidaura lui Mario Draghi la şefia BCE şi se aştepta ca Bini Smaghi să cedeze unui francez postul său din Comitetul Executiv al BCE, astfel încât Franţa să nu se regăsească fără reprezentant în acest organism, explică AFP, preluată de Agerpres.
Dar refuzul lui Bini Smaghi de a demisiona invocând "independenţa" BCE a agasat Parisul, în timp ce Italia se află sub presiunea partenerilor săi europeni care se îndoiesc de capacitatea guvernului condus de Silvio Berlusconi de a menţine finanţele publice sub control.
Ieri, în cursul unei conferinţe de presă comune, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au reacţionat împreună printr-un zâmbert complice când au fost întrebaţi dacă primul ministru italian Silvio Berlusconi le-a dat asigurări cu privire la capacitatea Italiei de a-şi respecta angajamentele faaţă de reducerea deficitului bugetar.
Totuşi, ministrul Frattini nu a criticat-o şi pe doamna Merkel, mulţumindu-se să afirme: "Am auzit-o spunând că ei (germanii) au încredere în angajamentele Italiei", a explicat oficialul.