Numeroase feluri de mâncare ne pot pune în dificultate atunci când trebuie să le consumăm, mai ales într-un cadru formal. Oricât ar fi de uşor să mâncăm cu mâna unele alimente, acest lucru contravine de multe ori bunelor maniere.
De câte ori nu ni s-a întâmplat oare să deschidem frigiderul din întâmplare şi să dăm peste resturile de la cină? Tentaţia este atât de mare, încât nu putem face altceva decât să întindem mâna şi să luăm bucata mult dorită, fără să mai pierdem timpul.
„Finger food“ este o expresie care derivă din limba engleză şi înseamnă să mâncăm pur şi simplu cu mâna. Prin „finger food“ înţelegem că e vorba despre acele alimente care pot fi mâncate cu mâna, pentru că sunt deja tăiate în porţii mici, de una sau maximum două înghiţituri. Mâncarea este aşezată în farfurii şi castronele, după care acestea sunt decorate pentru a avea un aspect plăcut. De altfel, aspectul platoului este extrem de important. În plus, toate platourile trebuie pregătite în conformitate cu normele de igienă. De altfel, în unele culturi obiceiul ca oamenii să mănânce cu mâna este foarte bine înrădăcinat, în timp ce în altele este rareori întâlnit. De exemplu, etiopienii mănâncă majoritatea alimentelor rulându-le în pâinea locală, numită injera.
De la aperitiv a... aperi-cina
Mai nou, în ţările europene s-a răspândit o adevărată tendinţă: aperitivele. În sens larg, aperitivul înseamnă obiceiul unora de a se întâlni înainte de servirea mâncărurilor şi de a consuma un cocteil sau o băutură, plus mici gustări pentru a stimula apetitul. Având în vedere succesul înregistrat în baruri, dar şi în localurile luxoase, care „pariază“ tot mai mult pe aperitive, acum a apărut şi aşa-numitul aperi-cina, un fel de aperitiv îmbunătăţit care ţine loc de cină şi care este servit într-o atmosferă amicală. Aperi-cina cucereşte tot mai mult teren şi, la fel ca şi aperitivu