Amenzile nu se aplică pentru cei care nu pot fi găsiţi acasă în perioada recensământului, ci pentru cei care închid uşa în nas recenzorului. Lipsa de la domiciliu nu poate fi pedepsită. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Persoanele care muncesc până seara târziu ori cărora programul nu le permite pur şi simplu să primească recenzorul nu trebuie să se teamă de amenzi.
"Recenzorii trebuie să facă mai multe vizite la fiecare adresă în vederea contactării tuturor persoanelor, iar persoanele sunt sfătuite să aibă bunăvoinţa de a găsi o modalitate prin care să permită recenzarea lor", explică Vladimir Alexandrescu, director de comunicare la Institutul Naţional de Statistică (INS).
Sancţiunile sunt măsuri de ultimă instanţă, în cazul în care se constată un refuz categoric, exprimat în mai multe ocazii, ca o dovadă clară de rea-voinţă.
În cazul în care îi comunicaţi recenzorului că nu doriţi să participaţi la această acţiune nu veţi fi amendat pe loc, pentru că acest lucru nu intră în atribuţiunile lui.
"Recenzorii nu aplică sancţiuni. Persoanele care au dreptul de a aplica sancţiuni sunt cele numite prin ordin de către prefecţi sau primari", se arată într-un comunicat al INS.
Sechestrat de un beţiv, eliberat de poliţişti
Până ieri, au fost recenzate peste 26% dintre locuinţele existente în România, respectiv 5,5 milioane de români.
Un incident s-a petrecut în Focşani, unde un recenzor a fost sechestrat de un bărbat beat. A fost nevoie de intervenţia Poliţiei pentru ca recenzorul să poată părăsi casa.
Bărbatul care a sechestrat recenzorul a fost amendat cu 1.500 de lei.
Citiţi şi: RECENSĂMÂNT 2011. Controversele: Episodul "Capul familiei". Cum răspunzi la această întrebare?"De ce să-i spun recenzorului CNP-ul?" Luptă ascuţită între credincioşi şi ateiRecensământul Populaţiei.