Serviciul alimentar al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina este externalizat. Contractul încheiat în urmă cu opt ani cu firma Elcomex va expira la 31 decembrie 2011, iar din 2012 angajaţii spitalului vor prepara hrana pacienţilor.
Serviciul de preparare a hranei va intra sub tutela spitalului din ianuarie 2012. Noul bloc alimentar al unităţii sanitare din Slatina va funcţiona în corpul spălătoriei. Aleşii judeţului au aprobat în şedinţa de joi hotărârea privind suplimentarea personalului. Potrivit acesteia, pentru blocul alimentar vor fi normate 21 de posturi. Vor fi angajaţi patru bucătari şi 17 muncitori necalificaţi, care se vor ocupa de prepararea şi servirea hranei.Tot aici vor lucra şi un asistent, specialist în Dietetică, care va controla dietele stabilite şi va supraveghea starea de sănătate şi igiena individuală a personalului din blocul alimentar dar şi un magazioner care va gestiona produsele alimentare nepreparate.
Istoria unui contract păgubos
SJU Slatina cheltuieşte, în prezent, mai mult pe mâncare decât unităţile sanitare cu mai mulţi pacienţi. Aproximativ 400.000 lei din bugetul spitalului se duc lunar pe hrană. Contractul privind livrarea de hrană a fost semnat cu firma Elcomex iniţial doar pe o lună, în decembrie 2003, apoi a fost prelungit cu patru ani, între 2004-2007, iar costurile cu hrana s-au dublat. La expirarea contractului în decembrie 2007, printr-un act adiţional, spitalul a prelungit colaborarea încă patru ani, până în decembrie 2011, cu încă o dublare a costurilor. Conducerea unităţii sanitare spune că odată ce serviciul alimentar va fi administrat de spital, cheltuielile cu hrana vor fi reduse cu 200.000-300.000 lei pe lună.