Polonezii au scăpat de mizeria din sportul-rege schimbând legea şi suspendând conducerea federaţiei. Sursa: REUTERS
Fotbalul a devenit, de ani buni, un sport "murdar". În urmă cu şase ani, în Polonia a izbucnit primul mare scandal de corupţie din fotbalul european al anilor 2000. În prezent, în Grecia, Turcia şi în România, lupta împotriva meciurilor trucate este în plină desfăşurare, în timp ce leşii au din nou un fotbal curat. Cum au reuşit? Prin implicarea politicului, strategie contestată de mai-marii FIFA şi UEFA.
Primele condamnări, după şase ani de lupte în tribunale
În urmă cu şase ani, fotbalul polonez era sufocat de corupţie. Meciurile aranjate erau la ordinea zilei, iar interesul pentru fenomen era la cote minime. Suporterii preferau să meargă la jocurile din ligile inferioare, pentru a ocoli blaturile care se puneau la cale la nivel înalt, iar investiţiile în fotbal erau reduse. Primul pas făcut de polonezi în combaterea mizeriei din fotbalul intern a fost la nivel legislativ.
În 2005, ministrul sportului, Tomasz Lipiec, fost campion naţional la marş (n.r. - suspendat pentru dopaj în timpul carierei), "înarmat" cu o nouă lege a criminalităţii în sport, care încadra "blaturile" la capitolul "Delicte", a declarat război corupţiei.
La început, întreaga anchetă a fost învăluită în scepticism. Preşedintele federaţiei, Michal Listkiewicz, a încercat să pună batista pe ţambal, susţinând: "În orice societate există un individ sau doi cărora le lipseşte onestitatea, însă cred că avem puţini arbitri care nu sunt oneşti". Conducerea federaţiei a fost suspendată de ministrul Lipiec (n.r. - ajuns şi el, în cele din urmă, după gratii, tot în urma unui scandal de corupţie), care a numit un comisar în locul preşedintelui Listkiewicz. Acest lucru a atras avertizările FIFA, care a anunţat că va suspenda echipa naţională a