Taj Mahalul, blestemat?
Cunoscutul mausoleu Taj Mahal, un monument din vechea Indie, care a fost dedicat dragostei, este în pericol. Potrivit www.ilsussidiario.net, specialiştii avertizează că fundaţiile istoricului mausoleu putrezesc, din cauza secării pânzei de apă freatică.
Semnalul de alarmă a fost lansat de Ramshankar Katheria, deputat de Agra, conducătorul unui grup de campanie pentru conservarea monumentului, care a avertizat că, dacă nu se iau măsurile corespunzătoare, „Perla Templelor“ şi una dintre cele opt minuni ale lumii moderne se va prăbuşi în maximum cinci ani. Katheria a mărturisit că, de mai multe ori, le-a împărtăşit premierului Manmohan Singh şi preşedintei Indiei, Pratibha Patil unele temeri privind supravieţuirea monumentului.
„Cer o anchetă la nivel înalt pentru a fi analizat pericolul sever în care se află structurile din lemn din fundaţia de la Taj“, a spus parlamentarul. El apreciază că structurile din lemn se degradează din cauza scăderii nivelului apei din râul pe care este construit mausoleul.
„Această minune arhitecturală îşi pierde strălucirea şi, dacă acest lucru persistă, minaretele ar putea şi ele să se prăbuşească, deoarece fundaţia lor din lemn - de sub fântâni - a început să putrezească din lipsă de apă. Nimeni nu a avut voie în ultimele trei decenii să coboare pentru a verifica fundaţiile“, a declarat deputatul.
Temeri şi superstiţii
Temerile deputatului nu sunt împărtăşite însă de arheologii care supraveghează lucrările de prezervare a celebrului mausoleu indian Taj Mahal. Aceştia au dezminţit informaţiile potrivit cărora monumentul s-ar putea prăbuşi. „Se fac teste în mod regulat şi diferitele agenţii, printre care şi Centrul naţional de arheologie, nu au adus niciodată în discuţie un asemenea pericol“, a spus arheologul-şef de la Centrul de arheologie din India (ASI), I.D. Dwivedi