Comisia Europeană nu are motiv să lase Suedia şi Finlanda fără industrie minieră şi îşi menţine poziţia echilibrată în problema Roşiei Montane şi a mineritului aurifer în alte ţări. Sursa: Foto: Reuters
În luna septembrie a acestui an, Comisarul european de mediu, slovenul Janez Potocnik, reitera poziţia fermă a Comisiei - care are ultimul cuvânt în stabilirea directivelor europene - cu privire la faptul că interzicerea cianurii în minerit nu se justifică. Acum, acelaşi comisar reiterează acest lucru şi subliniază că nu este de competenţa Comisiei să se pronunţe cu privire la proiectul minier de la Roşia Montană, decizia revenind în totalitate autorităţilor de la Bucureşti.
Concluzia se regăseşte în răspunsul dat acum două zile de comisarul de mediu, europarlamentarului Laszlo Tokes, vicepreşedintele parlamentului european, cunoscut pentru poziţia sa radicală referitoare la proiectul minier.
Ce poate face Comisia
Conform unui comunicat de presă care se află în acest moment doar în limba maghiară pe site-ul europarlamentarului Tokes – de aceea presa românească a aflat despre această întrevedere doar prin intermediul presei de limbă maghiară – Comisarul european de mediu a dorit să asigure "ONG-urile şi cetăţenii dedicaţi interesului comun de simpatia sa necondiţionată. Cu toate acestea, a declarat că CE nu poate şi nici nu are dreptul să interzică, per ansamblu, mineritul pe bază de cianuri, având în vedere, pe de o parte, interesele contradictorii ale ţărilor membre şi, pe de altă parte, principiul competenţelor fiecărui stat membru".
Cu alte cuvinte, faptul că România şi Ungaria nu se pun de acord asupra proiectului de la Roşia Montană nu este treaba Comisiei. Ceea ce poate face Comisia este "crearea unui cadru juridic pentru mineritul din Europa, care să transforme această activitate într-una cât se poate de sigură, adică să minimalizeze pe