SFATURI. Ouăle de găină și de prepeliță conțin proteine de cea mai bună calitate și sunt ideale pentru consum. Cele de rață pot fi infectate cu paraziți. Spălați-le înainte să le gătiți și depozitați-le cât mai în spate în frigider Sursa: VLAD STĂNESCU
Ouăle nu sunt nici pe departe atât de rele cum s-ar crede. Pentru că au destul de mult colesterol, nu trebuie să mâncați mai mult de două pe zi. În rest, sunt medicamente curate: conțin proteine mai bune chiar decât cele din carne, vitamina D, necesară fixării calciului în oase, potasiu, magneziu și alte minerale, mențin vezica biliară și ficatul sănătoase și au puține calorii-cam 75 cal/un ou. Omul primitiv se hrănea aproape în exclusivitate cu ouă de pasăre, iar cercetătorii susțin că sistemul nervos al „omului inteligent” ar fi evoluat tocmai datorită consumului de proteine, care a permis dezvoltarea paralelelă a volumului craniului cu cea a creierului.
Medicii explică mai jos care sunt cele mai bune ouă, cum trebuie să le păstrați în condiții de siguranță și cum le recunoașteți pe cele proaspete.
Ouăle fierte, bune pentru siluetă și psihic
Albușul de ou este o proteină completă, pentru că nu conține nici lactoză, nici colesterol sau alte grăsimi, ci foarte multe vitamine și minerale (niacină, riboflavină, magneziu, potasiu). Un consum ponderat de albuș reduce cu 60-70% riscul de boli metabolice, care pot deregla buna funcționare a glandelor (hipofiza, tiroida, glandele suprarenale). În plus, conferă o stare de bună dispoziție. „Conținutul de acid glutamic din albușul de ou este o permanentă sursă de vitalitate a scoarței cerebrale, scăzând riscul de boli nervoase și de apariție a psihozei. Acidul glutamic este esențial în susținerea tuturor funcțiilor sistemului nervos. Pentru că este puternic alergen, nu este recomandat copiilor mai mici de 2 ani”, precizează medicul nutriționist Lygia