Rezultatele financiare în creştere, randamentele ridicate ale dividendelor şi g radul de îndatorare mai redus al companiilor, dar şi al României faţă de alte state din regiune sunt factori care fac ca acţiunile româneşti să fie atractive în raport cu alte companii din regiune, crede Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză a pieţei de capital din cadrul BCR-Erste.
Scăderile puternice de pe Bursă din august şi septembrie au oferit investitorilor oportunitatea de a cumpăra acţiunile unor companii importante la preţuri foarte atractive. Revenirea din ultimele săptămâni a adus deja câştiguri celor care au avut curajul să intre pe bursă la începutul acestei luni.
De la minimele atinse pe 4 octombrie, indicele BET a câştigat 11,3%, iar indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea (FP), a revenit cu 10%. Acţiunile unora dintre cele mai mari companii locale precum Petrom (SNP), Transgaz (TGN) sau Banca Transilvania (TLV) au câştigat 15% în această perioadă, adică de două ori dobânda bancară pe un an.
Şi SIF-urile au înregistrat creşteri puternice, în special joi, după ce şefii statelor din zona euro au decis ştergerea a jumătate din datoria Greciei faţă de investitorii privaţi, calmând cel puţin pentru moment pieţele. Analiştii sunt în general sceptici că această măsură va reuşi să rezolve problema de fond a îndatorării statelor europene. Totuşi, unii dintre ei îşi păstrează optimismul şi văd un scenariu pozitiv pentru România şi pentru piaţa de capital de la Bucureşti.
"E important că s-a tăiat coada pisicii, iar reacţia burselor a fost emoţională, ca de atâtea ori în ultimele luni. Cred că acum pieţele se vor concentra pe factorul pozitiv, dar problema de fond rămâne şi aceasta e că statele cu datorii mari şi servicii mari ale datoriilor vor cheltui mai puţin şi