Crizele micuţilor vin, de multe ori, din vina părinţilor. Sursa: SHUTTERSTOCK
Încă de la naştere, copilul încearcă să comunice cu cei din jurul lui prin intermediul plânsului. Acest tip de comportament poate avea însă semnificaţii multiple.
"Ca părinte, începi să înveţi alături de copilul tău despre mesajele pe care el le poate transmite prin plâns şi să diferenţiezi între plânsul care este semnul unei probleme pe care adultul o poate rezolva (durere, foame, frică) sau plânsul ca semn al răsfăţului sau luptei de putere", explică Lena Rusti, Psiholog, clinica Mentarex Consult din Bucureşti.
Plânsul luptei pentru putere se traduce fie prin dorinţa de a obţine atenţie, fie prin cea de impunere a propriei voinţe. Pentru ca acestă formă de manifestare să nu se perpetueze este important ca părinţii să acţioneze imediat ce ea apare.
"Copilul poate fi educat să găsească alte modalităţi, mult mai constructive, de a-şi găsi locul printre ceilalti, fară a ţine morţiş să fie în centrul atentiei, şi atunci şi plânsul ca simptom dispare de la sine, pentru că cel mic nu mai are nevoie de el", spune psihologul.
Semnalează probleme de comunicare
Dacă vreţi să vă opriţi copilul din plâns nu este suficient să îi spuneţi asta. "Plânsul este efectul unor probleme de comunicare între el şi adulţi. A discuta doar despre efect nu ajută prea mult în rezolvarea problemelor. Doar ajustând adevăratele probleme apare armonia în familie", subliniază Lena Rusti.
"Nu îi trataţi ca pe obiecte"
Pentru a nu repeta un comportament nedezirabil, cum este plânsul, cel mic trebuie să înţeleagă de ce îi este impusă o astfel de regulă.
"Copilul are nevoie de argumente pentru a înţelege deciziile şi a simţi că este parte din familie. Încetati să vă trataţi copiii ca pe nişte obiecte, dacă vreţi să nu fiţi în luptă cu ei", sfătuieşte specialistul.
Psihologii vă