Persoanele care au un „stil de viață fast-food”, adică mănâncă zilnic din astfel de restaurante, se îngrașă într-un ritm accelerat, își îmbolnăvesc ficatul și inima, devin letargici și dependenți. Efectele dezastruoase ale fast-foodului au fost evidențiate pentru prima oară în documentarul american „Super Size Me”, care a fost repetat de un român.
„Super Size Me” este un documentar american, apărut în 2004, care evidențiază într-un mod sugestiv efectele consumului de mâncare de tip fast-food și modul în care industria face profit pe sănătatea consumatorilor.
Timp de 30 de zile, Morgan Spurlock, 32 de ani, regizorul și protagonistul filmului, mănâncă cele trei mese zilnice la restaurantul McDonald’s fără excepție. Inclusiv apa și-o cumpără de acolo. Meniul lui zilnic ajunge la 5.000 de calorii (echivalentul a 9 Big Mac-uri).
Este consultat, în prealabil, de o echipă de medici formată dintr-un cardiolog, gastroenterolog, internist, un nutriționist și un medic sportiv.Toți au prezis efectele nocive ale unui astfel de program, însă niciunul nu s-a așteptat la ceva drastic, motivând că organismul se adaptează destul de repede la schimbări.
S-a îngrășat 11 kilograme într-o lună
Înainte de experiment, Spurlock cântărea 84 de kilograme la o înălțime de 1.88 m. După experiment, consecințele au fost dezastruoase: s-a îngrășat 11 kilograme, iar indicele de masă corporală a crescut cu 13%, colesterolul a ajuns la valoarea 230, valorile grăsimii de la ficat au crescut și a început să experimenteze schimbări bruște de dispoziție și o serie de disfuncții sexuale.
După 5 zile, câștigase deja 4,5 kilograme și începuse să se simtă deprimat, letargic și ușor dependent de junk-food. Iubita lui a confirmat, de asemenea, că și-a pierdut energia și libidoul, iar viața lor sexuală a avut de suferit în tot acest timp.
Aproape de sfârșitul experimentului, a