Una din 15 persoane suferă de tulburare afectivă de sezon, un soi de depresie apărut odată cu schimbarea anotimpului. Dar nopţile mai lungi pot fi chiar benefice pentru organism, atrag atenţia mai multe echipe de cercetători.
Ne aşteaptă nopţi lungi şi zile mai scurte până la venirea primăverii, iar lipsa luminii are deseori efecte negative asupra stării de spirit. Unele persoane suferă de tulburare afectivă de sezon, un tip de depresie declanşată, de regulă, la începutul iernii.
Citeşte şi:
Cum ne poate afecta organismul munca în ture
Dormi prea puţine ore pe noapte? Află la ce riscuri eşti expus
Trecerea la ora de iarnă perturbă ritmul biologic şi creează o stare generală de disconfort. Cu toate acestea, mai multe studii arată că un număr mai mare de ore "întunecate" poate aduce chiar beneficii asupra sănătatea.
1. Stimulează secreţia de melatonină
Oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional pentru Cancer din SUA au descoperit că melatonina, un hormon a cărui secreţie creşte odată cu lăsarea serii, este o barieră naturală de apărare împotriva cancerului. Cu efecte antioxidante puternice, melatonina ajută la reprimarea mai multor tipuri de celule maligne, mai ales dacă este asociată cu tratamentul medicamentos împotriva cancerului.
Totodată, cercetătorii Universităţii din Haifa (Israel) atrag atenţia că trebuie să evităm, pe cât posibil, folosirea luminii artificiale pe timp de iarnă. Aceasta suprimă secreţia de melatonină, slăbeşte sistemul imunitar şi tulbura bioritmul organismului.
2. Ajută la regenerarea tenului
Efectele nocive ale razelor ultraviolete ale soarelui sunt bine cunoscute. Tipurile UVA şi UVB sunt considerate responsabile de îmbătrânirea prematură a tenului, dar şi de apariţia cancerului de piele.
Însă "nivelurile de UVA şi UVB scad odată cu trecerea la ora de iarnă şi rămân scăzute p