Magistratul dorea să ajungă preşedinte al Tribunalului Mehedinţi, iar o comisie a CSM îi dăduse deja acceptul. Astăzi, după o şedinţă cu scântei, candidatura Floricăi Bejinaru a fost respinsă. Judecătoarea a semnat note informative la fosta Securitate, fiind şi plătită pentru această activitate.
UPDATE, ORA 19.00: Intenţia judecătoarei Florica Bejinaru, care a semnat un angajamanet cu fosta Securitate, de a candida pentru șefia Tribunalului Mehedinți a pus pe jar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Un semnal pentru toţi magistraţii care au şoptit la Secu
Problema candidaturii a fost discutată azi de plenul Secției pentru Judecători de la CSM după ce, în cursul săptămănii trecute, candidatura judecătoarei Bejinaru fusese declarată admisă de către comisia desemnată pentru ocuparea funcțiilor de conducere în magistratură. Cazul a stârnit comentarii aprinse în cadrul Secției pentru Judecători a CSM, care a votat, în final, cu majoritate de voturi, revocarea deciziei de acceptare a candidaturii judecătoarei Florica Bejinaru pentru președinția Florica Bejinaru.
În timpul ședinței, judecătorii din CSM au avut poziții contrare deciziei adoptate de Comisia pentru Concursuri. Președintele CSM a spus, pe scurt, că decizia de respingere a candidaturii s-a bazat pe trecutul doamnei judecător Bejinaru care semnat un angajament cu fosta Securitate.
Judecătorul Cristi Danileț, membru CSM, a fost și mai tranșant. „Este important să dăm un semnal pentru toate situațiile privind colaborarea magistraților cu Securitatea. Această discuție nu se referă neapărat la judecătoarea Bejinaru. Ne referim la o chestiune de ordin general", a spus Danileț, care a fost citat de InfoCSM.
"Dacă ai semnat, înseamnă că ai colaborat"
Legea privind organizarea și funcționarea magistraturii prevede clar că nu pot candida pentru șefia instanțelor