China şi-a arătat intenţiile spaţiale încă din 2003, când au trimit primul astronaut în spaţiu, iar astăzi trec la o nouă etapă: colaborarea chinezo-germană este prima misiune a Chinei în colaborare cu o putere occidentală. Naveta Shenzou 8, lansată astăzi de la centrul spaţial Jiuquan, nu are pasageri, dar este folosită pentru o misiune ştiinţifică.
Joi, naveta va ajunge şi va andoca lângă staţia spaţială Tiangong 1, lansată pe orbită în septembrie. Andocarea va fi prima din istoria Chinei, scrie site-ul livescience.com.
La bordul navetei se va afla o cutie numită SIMBOX (Science în Microgravity Box), care cântăreşte 25 de kilograme. Cutia va conţine 40 de specimene de organisme de pe Pământ, alese de o echipă comună de cercetători germani şi chinezi. Acestea vor fi testate într-un mediu lipsit de forţă gravitaţională pentru a se vedea efectele asupra lor.
Printre unităţile cuprinse în interiorul cutiei se află plante, bacterii şi celule canceroase umane. Acestea vor fi supuse testelor vreme de trei săptămâni. Cercetarea doreşte să investigheze posibilitatea întăririi sistemului imunitar prin expunerea la gravitaţie zero.
China este doar a treia ţară, după Rusia şi Statele Unite, care a trimis echipaje umane în spaţiu. După ce a lansat un singur astronaut în 2003, în 2005 şi în 2008 au fost lansate echipaje de două şi trei persoane.