Documentarul \"Carisma în politică\", difuzat de B1, aruncă o privire asupra modului în care poate fi folosită comunicarea non-verbal. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Realizată în 2008, producţia britanică programată în cadrul emisiunii "Special", de la ora 20.00, prezintă o faţetă deosebită a politicii, analizează discursuri ale celor care activează în acest domeniu şi cercetează factorii non-verbali. Din cele mai vechi timpuri liderii au fost aleşi dintre oamenii carismatici.
Un exemplu este Hitler, care cucerea masele prin discursurile sale pasionale. Cel mai tânăr preşedinte american, John Kennedy, a avut şansa unei popula rităţi extraordinare. Mare parte din succesul în faţa electoratului s-a datorat farmecului său.
Ce NU spun liderii
Cu ajutorul celei mai recente tehnici de cercetare a mimicii feţei şi a tehnologiilor de scanare vocală, documentarul îşi propune să descifreze în mod pur ştiinţific nuanţele comunicării non-verbale. Sub "lupa" realizatorilor se află personaje precum George Bush, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Ronald Reagan sau Bill şi Hillary Clinton.
Filmul este cu atât mai interesant cu cât şi în România se discută despre ce declară oamenii politici, iar acest aspect - al gesturilor care "lovesc" oamenii în subconştient - este complet uitat. Datorită tehnologiei computerizate, programul arată modul în care politicienii se folosesc de limbajul corpului şi de alte forme de comunicare non-verbală pentru a-şi transmite cât mai eficient mesajele. Liderii politici sunt conştienţi că un zâmbet frumos şi o atitudine încrezătoare, relaxată, poate face mai mult decât o mie de discursuri. Vorbele joacă doar un mic rol în procesul de convingere, iar comunicarea non-verbală asigură 90% din succesul unui discurs.
Privirile, gesturile, expresiile şi tonul vocii pot face diferenţa – aceste semne ap