La Oil Terminal, una dintre cele mai importante societăţi de stat din România, care gestionează majoritatea importurilor şi exporturilor de produse petroliere, alcoolismul este încurajat prin Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Conducerea companiei se luptă de peste doi ani să modifice regulile năucitoare din acest contract, dar s-a lovit de refuzul dur al liderilor de sindicat, care au pichetat şi chiar vandalizat, la începutul acestui an, sediul central.
Dezvăluirea a fost făcută ieri, într-o conferinţă de presă, de directorul general al Oil Terminal, Silviu Wagner. Potrivit CCM, salariaţii care au până în 0,3 la mie alcoolemie în aerul expirat nu riscă decât un avertisment scris, iar cei cu 0,5 la mie pot fi sancţionaţi cu reduceri minore de salariu, pe perioadă determinată. „Din 2009, de la instalarea mea în funcţie, salariaţii sunt testaţi, prin selecţie, pentru alcoolemie", a declarat directorul companiei, care respinge categoric această practică la locul de muncă. Peste 25 de persoane au fost prinse cu grade de alcoolemie mai mari de 0,5 la mie, iar acestora li s-a desfăcut contractul de muncă. Cel mai recent caz a fost începutul săptămânii, când un angajat a fost depistat cu 0,66 la mie. Măsura este necesară, spune Wagner, pentru că o explozie la depozitele Oil Terminal ar fi mai devastatoare pentru Constanţa decât un accident nuclear la Cernavodă.
Se fură motorină cu sticla de vodcă
Din Oil Terminal au plecat şi angajaţi prinşi furând produse petroliere. Dacă acum câţiva ani de aici se fura motorină chiar cu vidanja, acum, în urma înăspririi controalelor, fenomenul s-a diminuat drastic, dar o parte din angajaţi încă funcţionează după principiul „dacă nu curge, pică". Actuala conducere a dat afară oameni care sustrăgeau motorină cu ajutorul sticluţelor de vodcă. Un caz bizar a avut loc la începutul săptămânii, când un angajat a fost găsit