Semne ale bătrâneţii precum apariţia ridurilor, reducerea masei musculare sau slăbirea vederii au fost întârziate şi chiar eliminate la şoareci, în urma unui experiment desfăşurat în SUA. Sursa: REUTERS
Realizarea este rezultatul unui proces de eliminare a celulelor care au încetat să se mai dividă, celule care se acumulează în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă, informează Bbc.co.uk. Cercetătorii americani sunt de părere că această descoperire ar putea avea un impact real asupra tratării oamenilor în vârstă.
Celulele „senectuţii” se înmulţesc odată cu vârsta
Studiul, publicat în revista ştiinţifică „Nature”, s-a concentrat pe aşa-numitele celule ale senectuţii care îşi încetează activitatea. Ele sunt eliminate în mod natural de sistemul imunitar, dar numărul lor devine din ce în ce mai mare odată cu trecerea timpului. Specialiştii de la Mayo Clinic (SUA) au conceput o modalitate de a elimina toate celulele senectuţii din organismul şoarecilor modificaţi genetic, care înaintează în vârstă mai repede decât în mod normal. Micilor animale le-a fost administrat un medicament special-conceput înainte ca semnele îmbătrânirii să fie vizibile, ceea ce a dus la o întârziere considerabilă a acestora. În cazul celor care au fost trataţi după „îmbătrânire”, s-a observat o îmbunătăţire la nivelul funcţiei musculare.
Sistemul imunitar are nevoie de un imbold
Studiul aduce în prim-plan posibilitatea întârzierii semnelor bătrâneţii la oameni. Eliminarea celulelor senectuţii ar presupune un procedeu mai complex în cazul organismului uman, însă cercetătorii sunt optimişti. „Dacă am putea pregăti sistemul imunitar, dacă i-am putea da un imbold, pentru a ne asigura că celulele senectuţii sunt eliminare, e posibil să nu mai fie nevoie de altceva”, a declarat Dr. Deursen, unul dintre cei care au lucrat la studiu.