În rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, numărul cazurilor de cancer de col uterin a crescut dramatic, în ciuda faptului că această boală este în scădere pentru toate celelalte categorii de vârstă.
Numai în ultimul deceniu, numărul cazurilor de noi îmbolnăviri cu cancer de col uterin a crescut cu aproximativ 40%. Numai în Marea Britanie sunt diagnosticate 300 de astfel de cazuri anual, doar pe categoria de vârstă 20-30 de ani.
În România, zilnic sunt diagnosticate 9 femei, iar 6 mor din cauza acestei boli. Ţara noastră este pe locul 1 din Europa atât ca incidenţă cât şi ca mortalitate.
Relaţiile sexuale neprotejate cu mai mulţi parteneri - principala cauză
Cercetătorii britanici pun creşterea numărului cazurilor de cancer de col uterin pe seama faptului că fetele întreţin relaţii sexuale neprotejate de la vârste tot mai fragede şi cu tot mai mulţi parteneri.
Cancerul de col uterin este cauzat de virusul papiloma, un virus care se răspândeşte în timpul actului sexual. Virusul este unul comun, acelaşi tip de infecţie cauzează verucile genitale. Cele mai multe tulpini ale acestui virus nu cauzează cancer.
Cu toate acestea, cu cât o fată începe să aibă contacte sexuale neprotejate şi cu cât partenerii sunt mai mulţi de-a lungul timpului, cu atât probabilitatea ca ea să se infecteze cu o tulpină care poate da cancer este mai mare.
Rata îmbolnăvirilor a crescut cu 43%
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester au comparat ratele medii anuale de cancer între anii 2002 şi 2006 cu cele dintre anii 1992-1996. Studiul lor a constatat că rata cazurilor a crescut de la 5,5 cazuri la 100.000 de femei din categoria de vârstă 20-29 de ani, la 7,9 cazuri la 100.000 de femei. O creştere cu 43%.