Faţă de anul trecut, în 2011, Fiscul a colectat din acciza pe tutun o sumă cu 35% mai mare. Din această diferenţă, am putea construi 1.000 de şcoli, 1.500 de grădiniţe sau zeci de kilometri de drum.
Veniturile încasate la bugetul de stat din accizele pe tutun în primele 10 luni ale anului 2011 au fost de 6,06 miliarde de lei, cu peste 35% mai mult faţă de cele 4,48 miliarde lei încasate în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), la solicitarea EVZ.
Astfel, în primele zece luni din 2011, la bugetul statului au intrat în plus 1,57 miliarde lei (circa 367 milioane euro), în condiţiile în care începutul anului nu a adus o creştere a accizei, iar cursul valutar la care se calculează accizele în acest an este mai bun decât cel din 2010. Cu aceşti bani s-ar putea construi, de exemplu, patru spitale judeţene de urgenţă, cu câte 460 de paturi fiecare.
Totodată, s-ar putea ridica aproape 1.000 de şcoli cu câte opt săli de clasă şi peste 1.500 de grădiniţe cu câte cinci săli. Luând în calcul un cost de circa 5 milioane de euro/km, s-ar putea construi peste 70 de kilometri de autostradă, adică mai mult decât distanţa dintre Bucureşti şi Giurgiu (63 km).
Cum s-a redus comerţul ilicit
Contrabanda cu ţigări din România a fost, în luna septembrie, de 11,8% din piaţă, conform celui mai recent studiu Novel. În 2010, nivelul comerţului ilicit se situa la peste 36% din total consum. Această evoluţie are loc în condiţiile în care volumul pieţei a rămas la acelaşi nivel cu cel de anul trecut.
"Categoric este o mare diferenţă faţă de anul trecut. Au fost mai mulţi factori, printre care creşterea stabilităţii fiscale şi controalele din vămi, care au dus la reducerea masivă a contrabandei. Ca volum, piaţa a rămas la acelaşi nivel ca anul trecut, adică