Cel mai nou dispozitiv folosit în medicină pentru pacienţii obezi sau pentru cei care vor să slăbească joacă rolul unui “peacemaker gastric\", un implant în stomac care este capabil să îi transmită creierului iluzia că eşti sătul.
Experţii susţin că acest “simulator gastric" poate obişnui persoanele obeze să mănânce cantităţi normale de mâncare fără să fie nevoiţi să sufere intervenţii chirurgicale pentru a-şi micşora stomacul, relatează Dailymail.co.uk.
Implantul este de dimensiunea unui card bancar, detectează momentul în care sunt înghiţite alimentele şi apoi trimite semnale la creier pentru a da impresia de saţietate , indiferent de cât de mică este porţia de mâncare.
Dispozitivul costă 10.000 de lire sterline
Se speră ca dispozitivul, care se implantează laparoscopic, să ofere o alternativă la procedurile mai radicale, cum ar fi by-pass-ul grastric, în care stomacul este micşorat.
Pentru început, operaţiile se vor face doar persoanelor care suferă de obezitate, cu indice de masă corporală mai mare de 30.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă care au testat dispozitivul în valoare de 10.000 de lire sterline, spun că ar putea fi disponibil şi pentru cei care sunt doar supraponderali, pentru a-i opri să devină şi mai graşi. Dispozitivul este disponibil deja în câteva spitale private.
Persoanele care şi-au făcut implantul mănâncă jumătate din cantitatea pe care o mâncau înainte
Atunci când o persoană care are implantul mănâncă, se declanşează un senzor care trimite semnale dispozitivului, iar acesta lansează o serie de impulsuri electrice slabe. Prin această operaţiune este excitat un nerv din apropiere care declanşează o serie de modificări hormonale ce induc creierului senzaţia de saţietate.
În cadrul experimentelor europene, oamenii care au suferit acest implant