Balasz Arpad s-a pensionat şi a vrut să se facă avocat. A luat nota 2 la Drept Penal, iar nota sa maximă la examenul de la Cluj a fost 4.50. Au picat toţi candidaţii, inclusiv fostul director de la Finanţele din Alba, arestat anul trecut pentru corupţie.
La examenul de primire în profesia de avocat, niciun candidat care s-a înscris la centrul de examinare din Cluj nu a fost declarat admis. Chiar dacă unii dintre candidați au fost judecători sau consilieri juridici, examenul s-a dovedit a fi prea greu pentru aceștia. La centrul din Cluj Napoca au fost arondate toate județele din Transilvania.
Subiecte grele ca să nu mai spună nimeni că examenul a fost trucat
Pentru prima dată după 1989, cei care au ieșit la pensie din profesia de judecători sau cei care au mai mult de cinci ani vechime în profesii juridice, au trebuit să dea examen pentru a deveni avocați.
Decanul Baroului de Avocați Cluj, avocata Stanca Gidro, susține că subiectele au fost foarte grele și că s-au cerut de la candidați noțiuni mai avansate în comparație cu examenul de intrare în magistratură.
„S-a decis la nivel național să se dea subiecte grele pentru a nu mai exista acuzații că examenele au fost trucate. Dar nu credeam că aceste subiecte să fie atât de grele. S-au dat și teste grilă și apoi s-a dat și examene scrise. Din cei care au vrut să ajungă avocați, care au fost judecători sau consilieri juridici, niciunul nu a intrat”, spune decanul Baroului Cluj, Stanca Gidro.
Judecătorul Balasz, după 25 de ani de meserie, n-a luat niciun 5
Cel care a deschis lista celor 22 de candidați care au picat cu brio este fostul judecător Balasz Arpad, de la Tribunalul Sălaj. Acesta s-a pensionat în luna septembrie și a vrut să devină avocat. Nu a fost să fie, deoarece notele pe care le-a luat la examen arată că Balasz Arpad, judecător vreme de mai bine de 25 de