Românii care renunţă la încălzirea în sistem centralizat au alternative pe bază de curent la preţuri începând cu 70-100 de lei.
Pe măsură ce se apropie iarna, iar preţul gazelor este mereu pe lista scumpirilor, tot mai mulţi români se gândesc cum să se bazeze doar pe curentul electric, atunci când vine vorba de încălzirea casei. Una dintre primele alegeri ale românilor în acest domeniu o reprezintă caloriferele electrice.
Miza pe curent
Alte opţiuni sunt radiatorul pe ulei (preţuri începând de la 150 de lei), radiatorul pe rocă vulcanică (1.200 de euro pentru 120 mp), aeroterma (de la 70 de lei) şi centrala termică pe curent electric (de la 1.700 de lei).
"Se observă o migraţie către sistemele de încălzire pe curent electric, mai ales a consumatorilor din oraşele mai mici, unde lipsa încălzirii pe gaze se face simţită. Este de preferat o sursă de încălzire rapidă şi mereu la îndemână, cum este radiatorul electric", potrivit reprezentanţilor retailerului online Delonghi Store.
În alegerea oricărui sistem de încălzire sunt importante trei elemente: eficienţa, inerţia şi automatizarea. "Cu cât un sistem este mai eficient, cu atât va trebui să consume o cantitate mai mică de energie pentru a încălzi o suprafaţă anume", ne-a declarat Dana Beattrix Rulea, manager general al Amass Integral Solution care importă sisteme economice de încălzire din Danemarca.
Cum poţi reduce consumul
Inerţia este importantă atunci când te interesează economia de curent. De exemplu, dacă un calorifer cedează greu căldura, acesta nu va mai trebui să stea funcţional tot timpul. Un astfel de sistem este radiatorul cu rocă vulcanică, considerat mai eficient decât cel pe ulei. Dispozitivul va funcţiona circa 20 de minute dintr-o oră pentru a-şi menţine temperatura constantă, faţă de circa 40 de minute cât trebuie să funcţi