După ce Qatarul a fost desemnată gazda Campionatului Mondial de fotbal din 2022, unul dintre cele mai discutate subiecte a fost posibilitatea ca stadioanele din această ţară să beneficieze de aer condiţionat, pentru ca temperaturile foarte ridicate din această ţară să nu afecteze jucătorii şi fanii.
Cu toate acestea, John Barrow, directorul firmei de arhitectură Populous, desemnată să proiecteze Sports City Stadium din Doha, a declarat marţi că aerul condiţionat nu reprezintă o soluţie viabilă, din cauza costurilor mari, şi a insistat că există posibilitatea e a avea o arenă răcoroasă printr-o proiectare inteligentă.
„Prin poziţionarea corectă a stadionului, realizarea unui sistem inteligent de ventilaţie şi folosirea de materiale corespunzătoare, se poate obţine o temperatură acceptabilă la ora partidelor, undeva în jur de 20 de grade Celsius. Contează şi umiditatea, mişcarea curenţilor de aer şi densitatea. Soluţia este utlizarea corectă a ventilaţiei naturale, astfel ca arena să nu absoarbă căldura din timpul zilei”, a explicat Barrow.
Ghanezul Asamoah Gyan, care evoluează în Emiratele Arabe Unite, la Al Ain, nu este însă de acord cu John Barrow şi consideră vă viaţa fotbaliştilor ar putea fi pusă în pericol.
„Cupa Mondială va avea loc probabil în noiembrie-decembrie, dar tot va fi foarte cald în Qatar în acea perioadă, clima va fi teribilă. Dacă n-ar fi aer condiţionat pe stadioane, nu sunt convins că am putea supravieţui, întrucât este sufocant. Aici unde joc eu există aer condiţionat, ceea ce este un lucru bun, pentru că este foarte, foarte cald”, a spus fostul atacant al lui Sunderland pentru AP.
FIFA nu a confirmat încă perioada de desfăşurare a Cupei Mondiale din 2022, dar o competiţie care ar avea loc iarna nu ar fi pe placul cluburilor. Trebuie însă ţinut cont şi de faptul că vara, în Qatar, temperatur