Chiar dacă nu îl inhalăm, fumul provenit din arderea tutunului agresează mucoasa bucală şi, evident, acţionează asupra sistemului respirator. O ţigară conţine sub 1 gram de tutun, o pipă între 1 şi 4 grame, în funcţie de cât este de plină, iar un trabuc între 1 şi 20 de grame.
Cu alte cuvinte, un trabuc mare poate echivala cantitatea de tutun dintr-un pachet de ţigări. Evident, tutunul ars eliberează fum, iar fumul conţine o multitudine de substanţe toxice şi cancerigene: gudron, arsenic, formaldehidă, acid cianhidric, cadmiu, poloniu şi monoxid de carbon. Citeşte şi:
Cât de periculos este fumatul în sarcină
Fumul de trabuc conţine mai mult gudron
Pentru că fumătorii de trabucuri mai degrabă nu inhalează fumul, am putea crede că sunt mai puţin expuşi acestor substanţe. Dar lucrurile nu stau chiar aşa. Procesul de fermentare a tutunului din trabuc face ca unele substanţe toxice, precum nitrozaminele, să se elibereze în cantităţi mai mari în fumul de trabuc decât în cel de ţigară. Este adevărat că ele nu sunt trase în plămâni, dar „intoxică" aerul respirat şi, în plus, afectează mucoasa cavităţii bucale. „Trabucul este cel puţin la fel de dăunător ca ţigara: are în compoziţie aceleaşi substanţe nocive provenite din frunza de tutun şi creează dependenţă cronică, prin aceeaşi nicotină. Doar că, pentru că fumul nu este tras în plămâni, induce senzaţia că nu ar fi dăunător", subliniază Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti şi coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat.
Persoanele care fumează trabuc au o rată mai mare de probleme cardiovasculare şi de cancer pulmonar decât nefumătorii şi ceva mai scăzută decât fumătorii de ţigară. În schimb, au risc crescut de a suferi de cancer sau de alte probleme ale cavităţii bucale şi ale esofagului, prin înghiţirea salivei impregnată cu nic