Cinci ani de controverse, discuţii, suspendări şi retrogradări în plan sportiv şi, în sfârşit, condamnări în justiţie. Marţi seară, la Napoli, trei judecătoare au pronunţat sentinţele în cazul "Calciopoli". Principalul "păpuşar" al sistemului care a mânjit fotbalul italian, Luciano Moggi, a fost condamnat la cinci ani şi patru luni de închisoare. Şi totuşi, el şi ceilalţi condamnaţi au şanse mari să nu stea după gratii.
Suspendat pe viaţă din lumea fotbalului, Moggi şi-a aflat şi sancţiunea din partea justiţiei, fostul director general al lui Juventus fiind considerat promotorul unei organizaţii criminale al cărei scop era frauda sportivă. "Complotul" a fost celălalt cap de acuzare, ambele aducându-i lui Moggi cinci ani şi patru luni de închisoare. Doar că modul de funcţionare al aceluiaşi sistem juridic care l-a condamnat pe Moggi l-ar putea şi salva. Procurorul Stefano Capuano a declarat că toate condamnările tribunalului din Napoli n-au fost degeaba. "Acest proces nu a fost o farsă. Nu e «FarsoPoli»". Oare?
"Voi face apel"
"Au câştigat doar prima rundă. Dar voi face apel. Nu sunt speriat, pentru că nu am făcut nimic greşit", a spus Moggi după aflarea condamnării. Apoi a trimis o săgeată spre fostul său club, care, imediat după anunţarea sentinţelor, salutase, printr-un comunicat, verdictele date de judecătorii italieni. "Nu înţeleg poziţia lui Juventus. N-au fost meciuri Moggi - Atalanta sau Moggi - Udinese. A jucat Juve". Fosta eminenţă cenuşie a "bianconerilor" are şanse mari să nu facă nicio zi de închisoare. Asta pentru că şi în justiţia italiană există practica tărăgănării apelurilor, iar judecătorii sunt reticenţi la a condamna la închisoare cu executare pe condamnaţii cu infracţiuni nonviolente. Valabil şi pentru condamnările patronilor Fiorentinei, fraţii Della Vale, sau ale preşedintelui lui Lazio, Lotito, care, cel mai probabil,