Deciziile prietenoase cu mediul au ajuns indispensabile pentru orice oraş care se vrea iubit de locuitori şi de turişti deopotrivă.
În ultimii ani, municipalitatea orădeană s-a străduit să ofere viaţă lungă oraşului, dar şi o frumuseţe verde, adăugată celei formate de ansamblul arhitectural şi el foarte special. Totodată, hotărârile de modernizare a urbei ţin cont şi de factorul eco. Pentru că nu poţi spera la un viitor prosper fără a te asigura, în primul rând, că vei mai avea un viitor...
Verde "numărat"
Fără doar şi poate, un oraş plăcut trebuie să fie curat, cât mai puţin poluat şi să aibă soluţii de atenuare a factorilor care creează disconfort cetăţenilor ori care chiar îi îmbolnăvesc. Din această perspectivă ecologistă, Oradea a avut parte în ultimii ani de mai mult progres ca oricând.
Cadastrul verde realizat la comanda municipalităţii a relevat că municipiul se apropie de minimul impus de lege, adică 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare cetăţean. "Stăm bine. Oradea are 25 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar asta este una dintre cele mai bune situaţii din România", precizează primarul Ilie Bolojan.
Conform măsurătorilor, la o suprafaţă administrativă de 11.610 hectare de teren, municipiul are 501 hectare de zone verzi amenajate, 66 hectare de zone verzi degradate şi 87 hectare de cimitire.
Prietenoşi cu mediul
În această situaţie s-a ajuns pentru că numărul zonelor verzi amenajate a crescut semnificativ în fiecare din ultimii trei ani. Dacă în 2007 în oraş s-au amenajat spaţii verzi pe o suprafaţă totală de aproape 20.000 de metri pătraţi, în acest an aria totală amenajată e dublă!
La acest lucru au contribuit şi amenajările malurilor Crişului Repede, făcute printr-un parteneriat între Primăria Oradea şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. Acum, oraşul aproape că poate fi străbătu